Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E1414 - Acetát zasíťovaného fosfátu škrobu

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o stabilizátor a zahušťovadlo. Tento modifikovaný škrob dokáže stimulovat růst prospěšných bakterií v tenkém i tlustém střevě, podobně jako různá probiotika. Škrob tělo rozloží a zpracuje na glukózu tak, že má energetickou hodnotu 16,5kJ/g.

Použití

Používá se např. v pekařských a cukrářských výrobcích.

Výroba

Výroba probíhá působením 0,1% chloridu fosforičitého a 5% anhydridu kyseliny octové na běžný škrob. Maximální úroveň acetylových skupin ve škrobu je 2,5%.

Nežádoucí účinky

Látka nemá nežádoucí účinky, ale i tato může při vyšších dávkách způsobovat odvádění vápníku z těla.

Doplňující informace

Není stanovena hodnota přijatelné denní dávky (ADI). V ČR (celé EU) je používání látky povoleno ke všem potravinám s výjimkou dětské výživy. V USA je používání látky rovněž povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…

NutriScore pomocník nebo zlý pán?

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?