Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E200 - Kyselina sorbová

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Konzervanty

Alergen

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o bílý prášek volně dostupný v přírodě např. v bobulích horských stromů - jeřábů. Má jemně štiplavý zápach. Kyselina sorbová a její soli jsou nejméně škodlivé konzervanty ze všech - způsobují nejméně alergií. Jejím hlavním úkolem v potravinách je zabraňovat rozvoji plísní, kvasinek a bakterií.

Použití

Používá se zejména v nápojích a sýrech k zabránění rozvoje plísní, kvasinek, bakterií. Ve víně může být přeměněna na látku, která dodává vůni po muškátech. Dále se používá v pekařských výrobcích, margarínech, balených sýrech, kečupech, čokoládových sirupech, čerstvých ovocných džusech, salátech, koláčích, koláčových náplních, uměle doslazovaných želatinách, apod. Dále má využití v kosmetice jako zvlhčovadlo nebo jako konzervační činidlo, v lécích, zubních pastách, krmivech a v dalších výrobcích.

Výroba

Získává se z bobulí horských jeřábů nebo častěji synteticky chemickou cestou z různých sloučenin - např. z acetaldehydu, nebo z petroleje. 

Nežádoucí účinky

Žádnými studiemi se nedokázala prokázat toxicita kyseliny sorbové. V těle člověka by mělo dojít k jeho úplné metabolické přeměně. U citlivých osob však může vyvolat alergické reakce na kůži (např. kopřivku), zejména při styku této látky s pokožkou prostřednictvím kosmetických přípravků. Řada dlouhodobých studií na zvířatech neprokázala negativní účinky ne jejich zdravotní stav.

Doplňující informace

Látka má status GRAS (generally recognized as safe) - tzn. že je americkou institucí FDA považována za bezpečnou. V ČR (celé EU) je látka povolena pro omezené druhy potravin, v USA je její použití možné.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…

NutriScore pomocník nebo zlý pán?

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?