Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E297 - Kyselina fumarová

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Bezpečné

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Kyselina fumarová - Wikipedie [ web ]

Charakteristika

Bílý prášek bez zápachu s ovocnou chutí, špatně rozpustný ve vodě. Tato kyselina má uplatnění jako antioxidant, ochucovadlo nebo jako regulátor kyselosti. Přirozeně se vyskytuje i jako meziprodukt metabolismu v tělech rostlin a živočichů a také v některých druzích hub.

Použití

Využívá se jako ochucovadlo a regulátor kyselosti nápojů s jablečnou, broskvovou a vanilkovou příchutí, v pečených výrobcích a v dezertech se želatinou. Funguje jako antioxidant zabraňující žluknutí některých sypkých směsí, ovocných náplní, uzenin, sušeného mléka, slaných brambůrků a ořechů. V některých zemích nalézá uplatnění i jako konzervant zabraňující mléčnému kvašení vína. V ČR může být kyselina fumarová přidávána do náplní a sladkých omáček, cukrářských výrobků na bázi cukru, ovocných želatinových dezertů, instantních čajů a žvýkaček.

Výroba

Připravuje se uměle z kyseliny maleinové, z kvasinek bramborové moučky nebo kukuřičného škrobu. 

Nežádoucí účinky

Nežádoucí účinky nejsou známy.

Doplňující informace

Svými účinky může nahrazovat kyselinu vinnou či citrónovou – oproti druhé jmenované je pětkrát kyselejší. V ČR (celé EU) povoleno pro výrobu trvanlivého pečiva, cukrářské výrobky, náplní a sladkých omáček, některých nápojů, instantních čajů, žvýkaček.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…

NutriScore pomocník nebo zlý pán?

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?