Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E466 - Karboxymethylcelulóza

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Zdroje informací

KFDA - Korea Food Additives Code [ web ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Vyskytuje se v podobě bílého až žlutobílého prášku či zrnek bez zápachu.

Použití

Slouží jako zahušťovadlo v pudincích, různých náplních a pomazánkách, zpomaluje růst cukerných krystalů v cukerných polevách a sirupech, zvětšuje objem a prodlužuje trvanlivost sladkých pekařských výrobků. Funguje jako stabilizátor emulzí v salátových zálivkách, polévkách, omáčkách a sýrech, dodává objem a výraznější chuť nízkokalorickým pokrmům a přidává se do nízkokalorických perlivých nápojů, v nichž váže oxid uhličitý. Schopnost karboxymethylcelulózy vázat vodu určuje její využití ve zmrzlinách a jiných mražených sladkostech nebo při rozpouštění želatiny. Používá se jako základ jedlých povrchových filmů, jimiž je ošetřováno ovoce a zelenina, přidává se do hluboce zmražených potravin, mražených polotovarů, pokrmů určených k přípravě v mikrovlnných troubách a kromě toho se objevuje jako přísada v některých salámech.

Výroba

Vyrábí se chemickým pozměněním přírodní celulózy.

Nežádoucí účinky

Po konzumaci většího množství této látky mohou u některých jedinců nastat střevní potíže, avšak v běžných dávkách přijímaných v potravinách nevykazuje karboxymethylcelulóza žádné nežádoucí účinky. Je považována za bezpečnou látku.

Doplňující informace

Může fungovat jako projímadlo a odstraňovat toxiny z trávicího traktu. V ČR (celé EU) je používání karboxymethylcelulózy povoleno v nezbytném množství ke všem potravinám s výjimkou dětské výživy. V USA je používání látky také povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…

NutriScore pomocník nebo zlý pán?

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?