Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E904 - Šelak

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Leštící látky

Živočišný původ
Alergen

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]

Food-Info.net : E-numbers : E904 : Shellac [ web ]

Charakteristika

Šelak je polyesterová pryskyřice, získávaná výměšku hmyzu. Nejsou známy žádné nežádoucí vlastnosti. Bělený šelak je špinavě bílá amorfní zrnitá pryskyřice.

Použití

Slouží k vytvoření lesklého povrchu například u cukrovinek (lentilky a želé bonbóny) nebo u výrobků s čokoládovým povrchem. Může se použít jako potahová látka u tabletek. Najdeme jej v sušeném ovoci, v ořechových jádrech, nebo v zrnkové kávě. Výrobkům poskytuje lesklý vzhled a zabraňuje ztrátám vody a vlhkosti – prodlužuje jejich trvanlivost (hlavně u ovoce a zeleniny).  Ve farmacii se používá k potahování tablet.  V nepotravinářském prostředí šelak najdeme v lepidlech, přípravcích na podlahu, v kožedělném průmyslu.

Výroba

Šelak je polyesterová pryskyřice, získávaná z pryskyřičného výměšku hmyzu Laccifer (Lachardia) lacca Kerr (čeledi Coccidae). Pro bělení se šelak rozpustí ve vodném roztoku uhličitanu sodného a vlastní bělení se provádí roztokem chlornanu sodného, po kterém následuje vysrážení vyběleného šelaku zředěnou kyselinou sírovou a sušení vzniklého produktu. Šelak zbavený vosku se připravuje dalším zpracováním, při kterém jsou přítomné vosky odstraňovány filtrací. Vyrábí se převážně v Indii.

Nežádoucí účinky

U citlivých jedinců na chlór může vyvolávat alergické reakce – podráždění pokožky. Jinak se látka považuje za bezpečnou a neškodnou přísadu. Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka).

Doplňující informace

Kód CAS: 9000-59-3. V ČR (celé EU) je používání šelaku k úpravě potravin povoleno. Rovněž je takové používání povoleno v USA.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…

NutriScore pomocník nebo zlý pán?

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?