Publikováno: 23.03.2014 Autor: Neznámý
Příprava čaje je úplná věda. Existuje mnoho pravidel, jak čaj připravit, aby byl chutný. Máme pro vás ty hlavní.
Příprava čaje je skutečná věda a čajomilci a odborníci v čajovnách by mohli o jeho přípravě mluvit dlouhé hodiny. Co ale hraje největší roli při přípravě čaje? Rozhodně se všichni shodnou, že je to doba louhování a teplota použité vody.
Příprava čaje je skutečná věda a čajomilci a odborníci v čajovnách by mohli o jeho přípravě mluvit dlouhé hodiny. Co ale hraje největší roli při přípravě čaje? Rozhodně se všichni shodnou, že je to doba louhování a teplota použité vody.
Pokud je voda příliš chladná nebo doba louhování příliš krátká, tak čaj bude mít velmi mdlou, nevýraznou chuť. Naopak, pokud to s teplotou a délkou louhování přeženeme, tak to na chuti poznáme zhořknutím čaje - uvolňují se třísloviny, které mají trpkou až hořkou chuť. A to určitě není to, na čem bychom si měli pochutnat.
Někteří lidé mají zvyk nechávat čaj louhovat po celou dobu jeho pití. To určitě nelze doporučit, protože se prakticky už nejedná o čaj, o jakém se běžně bavíme.
Podívejte se na infografiku níže, kde máme pro vás orientační údaje o přípravě čaje. Jsou pro vás novinkou nebo takto připravujete čaj už léta? A jaký je váš oblíbený čaj? Myslíte si, že i "z pytlíku" může být dobrý čaj nebo preferujete čaj sypaný?
Tip: A jeden rychlý tip na závěr - pokud si říkáte, jak naměřit teplotu vody a používat teploměr vám přijde zbytečné nebo jej ani nemáte. Stačí když právě dovařenou vodu nalijete do hrníčku a necháte si tam místo (cca. 10 - 20% výšky nádoby, podle toho, jakou výslednou teplotu chceme), to doplníte vodou studenou a nemusíme čekat, až voda zchladne na požadovanou teplotu.