Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Kompletní informace o Éčkách v potravinách

"Éčka" je lidový název pro látky, které se přidávají do potravin proto, aby vylepšily vlastnosti takové potraviny. Jedná se o látky různého původu, některé zcela přírodní, ale mnoho jich je také syntetických, čili uměle vyrobených.

Tento web obsahuje nejkompletnější informace o "Éčkách" - u každého z nich se dozvíte, k čemu se používá, jak se vyrábí a především jestli je to látka bezproblémová nebo je kontroverzní a měli bychom si na ni dávat pozor. Proto jsme připravili přehlednou stupnici škodlivosti, podle které přiřazujeme jednotlivým "Éčkům" skóre škodlivosti. Samozřejmostí je také uvedení zdrojů, ze kterých jsme informace čerpali. Více o Éčkách se dozvíte zde.


Může být Éčko člověku prospěšné?
Může být Éčko člověku prospěšné?
Kdy už Éčko není Éčkem?
Kdy už Éčko není Éčkem?
Opravdu se máme Éček bát?
Opravdu se máme Éček bát?

Vyhledávání éček


Nedoporučená éčka

Seznam éček

Příběhy s éčky
PŘIPRAVUJEME

Omezení použití éček
PŘIPRAVUJEME

Stupnice škodlivosti potravinových přísad

+ 15 bodů Bez É
0
+ 10 bodů Přírodní látka, získaná přírodní cestou
1
+ 5 bodů Látka vyskytující se v přírodě, získaná synteticky
2
0 bodů Syntetická přísada, bez známých vedlejších účinků
3
- 1 bod Přísada nevhodná pro děti, alergiky, osoby citlivé na chemii v potravě, ...
4
- 3 body Přísada, která je v podezření jako příčina alergií, hyperaktivity, ...
5
- 5 bodů Přísada, která pravděpodobně způsobuje alergie, hyperaktivitu, ...
6
- 10 bodů Přísada, která může mít karcinogenní účinky

Tato stupnice je čistě subjektivní hodnocení autorů tohoto webu, vyjadřující jejich názor na škodlivost potravinových přísad. Slouží pro jednoduchou orientaci v nebezpečnosti jednotlivých konzervantů, emulgátorů, barviv, sladidel, zahušťovadel, zkrátka "éček".

Kde jsme byli v médiích

Prohlédnout všechny články
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?