"Éčka" je lidový název pro látky, které se přidávají do potravin proto, aby vylepšily vlastnosti takové potraviny. Jedná se o látky různého původu, některé zcela přírodní, ale mnoho jich je také syntetických, čili uměle vyrobených.
Tento web obsahuje nejkompletnější informace o "Éčkách" - u každého z nich se dozvíte, k čemu se používá, jak se vyrábí a především jestli je to látka bezproblémová nebo je kontroverzní a měli bychom si na ni dávat pozor. Proto jsme připravili přehlednou stupnici škodlivosti, podle které přiřazujeme jednotlivým "Éčkům" skóre škodlivosti. Samozřejmostí je také uvedení zdrojů, ze kterých jsme informace čerpali. Více o Éčkách se dozvíte zde.
+ 15 bodů | Bez É | |
0 |
+ 10 bodů | Přírodní látka, získaná přírodní cestou |
1 |
+ 5 bodů | Látka vyskytující se v přírodě, získaná synteticky |
2 |
0 bodů | Syntetická přísada, bez známých vedlejších účinků |
3 |
- 1 bod | Přísada nevhodná pro děti, alergiky, osoby citlivé na chemii v potravě, ... |
4 |
- 3 body | Přísada, která je v podezření jako příčina alergií, hyperaktivity, ... |
5 |
- 5 bodů | Přísada, která pravděpodobně způsobuje alergie, hyperaktivitu, ... |
6 |
- 10 bodů | Přísada, která může mít karcinogenní účinky |
Tato stupnice je čistě subjektivní hodnocení autorů tohoto webu, vyjadřující jejich názor na škodlivost potravinových přísad. Slouží pro jednoduchou orientaci v nebezpečnosti jednotlivých konzervantů, emulgátorů, barviv, sladidel, zahušťovadel, zkrátka "éček".