Publikováno: 07.09.2018 Autor: FÉR potravina
Máte rádi zvěřinu? Nevíte, kde a jak ji nakoupit? Máme pro vás řešení!
Zvěřina je označení pro maso zvířat ulovených ve volné přírodě. Proto by se stejným termínem nemělo označovat maso zvířat chovaných na farmách. Tato zvířata jsou porážena na jatkách a výsledný prodávaný produkt by měl být už označován jen jako maso od daného druhu zvířete.
Tak jak tak je maso těchto zvířat považované za chutné a dokonce zdraví prospěšné – pokud netrpíte nemocí králů – DNOU. Má jemnější svalová vlákna, nižší podíl vaziva, a proto je i dobře stravitelné. Rovněž má méně tuku, naopak více bílkovin i železa a dalších esenciálních látek než maso od domácích zvířat.
Po staletí byla zvěřina běžnou součástí jídelníčku. Postupem času se však stala dostupnou pouze určité skupině lidí. Bohužel i kvůli ceně a dostupnosti není na našem stole příliš často. Podzimní čas (byť venku to tak zatím nevypadá) byl časem honů, a tedy zvěřinových hodů.
Pokud jste dostali na zvěřinu chuť, nejste nimrodi ani nevíte kam vlastně pro zvěřinu zajít, tak jednoduší už to být nemůže. Stačí se od 6. září zastavit v prodejně Penny Market. Právě tam si pro vás připravili zvěřinové hody. A to dokonce z našich domácích luhů a hájů – přesněji za Šumavy.
Přidáváme i recept, na který můžete nakoupit právě v PENNY.
Kančí guláš
6 porcí | Příprava: 30 minut + marinování | Pečení: 3 hodiny
3 lžíce sádla
2 velké cibule, nakrájené nadrobno
1 lžíce mleté uzené papriky
3 stroužky česneku
špetka kmínu
pár kuliček jalovce
600 g kančího maso na guláš ZVĚŘINOVÉ HODY
sůl a pepř
200 g rajčat, nakrájených na malé kousky
2 krajíce chleba na zahuštění
tymián a bobkový list na ozdobu
V hrnci rozehřejte sádlo a opečte na něm cibuli do jemně zlatova. Přisypte uzenou papriku, česnek, kmín a jalovec. Nechte malou chvilku pražit. Pak vsypte maso, osolte a opepřete ho a duste, až se „zatáhne“. Přidejte rajčata, podlijte teplou vodou a nechte pomalu dusit, až maso změkne. Příležitostně míchejte. Deset minut před koncem rozdrobte do guláše střídku chleba a nechte ji rozvařit. Na talíři ozdobte tymiánem a bobkovým listem. Podávejte s karlovarským knedlíkem.
Milovníci ostrých jídel mohou spolu s česnekem přidat chilli papričku.