Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Vejce nebo vejce?

Publikováno: 17.04.2022     Autor: Slunew

Vejce bezesporu patří mezi hlavní živočišné produkty a jejich konečná kvalita hraje důležitou roli jak pro producenty, tak i pro spotřebitele. Existuje mnoho faktorů, které ovlivňují kvalitu vajec. Kromě druhu slepice je to především věk slepice a způsob ustájení. Dobré životní podmínky mají velký vliv na zdravotní stav slepic (biochemii krve) a dobrý zdravotní stav pak pozitivně ovlivňuje konečnou kvalitu vajec.


Vědci z Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU si vybrali pro svůj výzkum česká a slovenská národní plemena, která byla šlechtěna a chována již po staletí. Porovnávali, jaký vliv může mít plemeno, způsob ustájení a věk slepic na krevní parametry a kvalitu snášených vajec.

Z hlediska kvality vajec je zajímala například hmotnost a tvar vejce, pevnost a barva skořápky, Haughovy jednotky (využívané jako ukazatel čerstvosti vajec), poměr žloutku k bílku a obsah cholesterolu ve vaječném žloutku.

Vědci hodnotili vejce od 34, 42 a 50 týdnů starých slepic chovaných v tzv. obohacených klecích a těch z podestýlky. Bylo využito celkem 132 zvířat a od každého plemene a ve sledovaném období bylo odebráno vždy 60 vajec.

Nejzásadnějším zjištěním autorů studie je, že podestýlkový chov je pro původní plemena slepic vhodnější.

Co se týká kvality vajec, vliv genotypu byl zjištěn u Haughových jednotek, vliv systému ustájení u pevnosti a tloušťky skořápky a vliv věku u všech sledovaných parametrů bílku a žloutku

Nemusíte být úplně vědci, abyte si mohli doma chovat slepice sami. Samozřejmě ne všichni tu možnost mají. Ale kdo by chtěl, tak pár rad pro začátečníky se určitě hodí.

 


Zdroj: Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU

Původní práci najdete zde:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0032579120307926
https://doi.org/10.1016/j.psj.2020.10.039

Nejnovější články

Vánočky s dTestem

Vánočky určitě patří na vánoční stůl. Ne každý ji umí nebo má čas si ji upéct.…

Jak si vybrat rybu

Pořád u vás ještě vítězí ryba, bramborový salát a rybí polévka? Poradíme jak…

Sortimentů obchodů přibývají rostlinné alternativy - ALE...

A díky navyšujícímu se počtu příznivců alternativního stravování dnes není…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?