Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Změna v potravinovém právu?

Publikováno: 07.05.2021     Autor: FÉR potravina

2. 5. 2021 začíná platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Měla by přinést větší ochranu spotřebitele i omezit plýtvání neprodanými potravinami.


Novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích přináší již dlouho diskutovaný zákaz prodeje tzv. potravin dvojí kvality. Pod pokutou až do výše 50 milionů korun nebudou smět být stejně prezentovány potraviny s odlišnými vlastnostmi. Tedy spotřebitelé nebudou klamáni, nabízením potravin, které mají odlišné vlastnosti, ale jsou spotřebitelům nenabízeny ve stejném obalu, označení, barvě, grafice či se stejným marketingem. Tzn. třeba nápoj jednou slazen cukrem a podruhé glukózovým sirupem.

Novela dále zpřísňuje podmínky pro označení masa logem „Česká potravina“. Maso nově pro označení česká potravina musí být ze zvířat již nejen poražených, ale také přímo narozených a chovaných v ČR. S logem „Česká potravina“ tak bude mít spotřebitel jistotu, že zvíře bylo chováno jen v České republice pod kontrolou naší Státní veterinární správy.

Zákon o potravinách také pomáhá předcházet plýtvání potravinami. V tomto ohledu novela zpřesňuje právě mechanismus, jak maloobchod musí poskytovat potraviny neziskovým organizacím.

Novelu zákona o potravinách doprovází i novela zákona o Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI), která přináší nová oprávnění SZPI při provádění kontrol při obchodování na internetu. V této souvislosti novela zákona o bankách umožňuje SZPI získat od bank nezbytné informace ke ztotožnění kontrolované osoby, což doposud v rámci internetových obchodů byl problém.

 

 

Vojtěch Bílý
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Nejnovější články

16.10. byl SVĚTOVÝ DEN VÝŽIVY

Světový den výživy připomíná právo na kvalitní jídlo pro všechny bez rozdílu.

Jakou ledničku si vybrat?

FÉR potravina se zabývá potravinami, ale je potřeba je i správně skladovat a k…

Prohřešky“ Čechů vůči zdravému stravování

Nový průzkum Barometr FOOD, prezentovaný na tiskové konferenci „(Zlo)zvyky na…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?