Publikováno: 11.11.2019 Autor: FÉR potravina
Podzim je čas nejen svatomartinského vína, husiček, ale také pochoutek ze zvěřiny. Můžete si koupit zvěřinu od každého myslivce?
Veterinární dozor se zabývá všemi výrobky živočišného původu a tuto podmínku splňuje právě i již zmíněná zvěřina. Jsou dvě možnosti jak se může zvěřina dostat legální cestou do tržní sítě (k prodeji).
1. Prostřednictvím přímého prodeje v malém množství.
2. Prostřednictvím zvěřinového závodu.
V obou případech zvěřina musí být prohlédnuta, a to co nejdříve po ulovení. V případě prodeje v malém množství je legislativa mírnější. Co to znamená? Že prohlédnutí masa může provést takzvaná „proškolená osoba“. V druhém případě prohlédnutí masa provádí veterinární dozor.
Pokud zvěřina neprošla prohlídkou, může maso konzumovat jedině účastník lovu, ale na vlastní riziko a pouze u sebe doma.
Zajímavost: V současné době je ve schvalovacím procesu vyhláška, která by mohla myslivcům povolit prodej v rámci přímého prodeje, ale ve větším množství.
Aktuální limit je stanoven tak, že myslivec smí prodat maximálně polovinu ulovené zvěře, což je ještě následně omezeno na 5 ks velké a 35 ks drobné zvěře týdně. Roční limit, který nelze překročit je pak 120 ks velké a 400 ks drobné zvěře.
V nové vyhlášce, která čeká na schválení, zůstane zachovaná podmínka, že myslivec smí prodat maximálně polovinu ulovené zvěře, ale již bez dalších limitů.
Zdroj: Státní veterinární správa