Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)
Eat safe, Bill Statham [ kniha ]
CHEMICAL LISTED EFFECTIVE September 28, 2007 AS KNOWN TO THE STATE OF CALIFORNIA TO CAUSE CANCER [ web ]
CHEMICAL MEETING THE CRITERIA FOR LISTING AS CAUSING CANCER VIA THE AUTHORITATIVE BODIES MECHANISM: ANTHRAQUINONE [ web ]
Toxicology and Carcinogenesis Studies of Anthraquinone (CAS No. 84-65-1) in F344/N Rats and B6C3F1 Mice [ web ]
Zusatzstoffe-online (lexikon přísad) [ web ]
databáze EFSA [ web ]
Nařízení Komise (EU) 2018/1472 ze dne 28. září 2018, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 a příloha nařízení Komise (EU) č. 231/2012, pokud jde o košenilu, kyselinu karmínovou, karmíny (E 120). [ web ]
Pod označení E120 nově od podzimu 2018 nenalezneme KOŠENILA, ale jen pojmy karmín a kyselina karmínová. Košenila je přírodní červené barvivo, kapalina rozpustná ve vodě, ve většině jídel je její barva stále červená, při reakci se zásadou však zmodrá. Je relativně drahá a velmi často je nahrazována jinými červenými barvivy.
Využívá se jako barvivo do cukrovinek, mléčných výrobků, džemů, instantních polévek, různých nápojů, žvýkaček, kompotovaných třešní, oplatek, dortových směsí a do mnoha dalších potravin. Dále ve farmaceutickém průmyslu zvláště ve výrobě potahovaných tabletek, v kosmetice jako přísada rtěnek, očních stínů, šamponů, rtěnek, umělých barev. Také v textilním průmyslu, v krmivech pro zvířata či ve fotografiích.
Kyselina karmínová se získává z vodných, vodně alkoholických nebo alkoholických extraktů košenily, sestávajících ze sušených těl samiček hmyzu Dactylopius coccus Costa. Karmíny jsou hliníkové laky kyseliny karmínové, ve kterých se předpokládá přítomnost hliníku a kyseliny karmínové v molárním poměru 1:2. kyselinu karmínovou je potřeba velmi často konzervovat benzoanem sodným (E211).
Košenila je derivát antrachinonu. Antrachinonová barviva jsou považována za potencionální karcinogeny. Nicméně antrachinonová barviva nejsou chemická forma zcela shodná s E120. U některých citlivých jedinců může způsobit alergické reakce a často je košenila označována i za příčinu dětské hyperaktivity. Může způsobit anafylaxi, astma, kopřivku, sennou rýmu.
ADI 5 mg/kg. V EU (ČR) je povoleno použití této látky jen pro vybrané kategorie potravin v omezeném množství.