Zařazeno do skupiny:
Konzervanty
Jedná se antibakteriální činidlo, které má antibiotické účinky. Působí vůči bakteriím Clostridium botulinum. Je stabilní při zpracování potravin.
Látka se používá v sýrech, omáčkách, hořčici, uzeninách. Uplatnění má také při výrobě masa k ošetření jejich povrchu. Může sloužit k léčbě různých zevních potíží jako jsou plísně na nohou, pohlavních či kvasinkových nemocí.
Vyrábí se fermentací bakterií Streptomyces natalensis, které rostou v Jižní Africe.
Proběhla řada pokusů na krysách a psech, které nezpůsobily žádné závažné negativní účinky. Jediným efektem bylo nepatrné snížení tělesných hmotností. Karcinogenní, mutagenní nebo teratogenní účinky na zvířatech nebyly dokázány. Ve větších koncentracích může způsobit alergické reakce jako je podráždění pokožky, nevolnost, zvracení, průjem, apod. Látka je v podezření, že zabraňuje pozitivním léčivým účinkům antibiotik.
V ČR (celé EU) s látka smí používat k ošetření povrchu sýrů a masných výrobků, nesmí se však dostat více než 1,5 cm pod povrch potraviny. V USA je látka povolena.