Zařazeno do skupiny:
Nosiče a rozpouštědla
Bezbarvý, nehořlavý plyn bez zápachu se slabou kyselou chutí. Stlačením může získat i pevné skupenství, známé jako suchý led. Funguje jako hnací a balicí plyn nebo jako látka upravující pH.
Tvoří bublinky v limonádách a způsobuje nakypřenost těsta. Zároveň se používá k ochraně potravin proti plísním a některým bakteriím (zamezuje k nim přístup kyslíku). Slouží jako rozpouštědlo při výrobě kávy a čaje bez kofeinu. V pevném skupenství se nazývá suchý led a užívá se při přepravě a uskladňování potravin za nízkých teplot. Nachází se v sycených minerálních vodách, alkoholických i nealkoholických nápojích, šlehačkách ve spreji, balených čerstvých salátech a baleném ovoci.
Vzniká samovolně během kvasných procesů, jako je výroba piva či vína, a uvolňuje se též při hoření a spalování oleje či uhlí. Laboratorně se připravuje reakcí uhličitanů a průmyslově se získává tepelným rozkladem vápence.
V potravinách nemá oxid uhličitý žádné vedlejší účinky, ovšem v uzavřených prostorech, kde se uvolňuje, může dojít k jeho nadměrné inhalaci a otravě – ta se projevuje zvracením, zvýšeným krevním tlakem či dezorientovaností.
V šumivých nápojích a koktejlech znásobuje účinky alkoholu. V ČR (celé EU) i v USA je povolen bez omezení.