Zařazeno do skupiny:
Zvlhčující látky
Mléčnan sodný je bezbarvá, hustá kapalina bez zápachu. Jedná se o sůl kyseliny mléčné. V potravinách funguje jako zvýrazňovač chuti, zvlhčující látka, emulgátor nebo k úpravě pH.
Používá se v potravinách jako jsou např. jogurty, mysné výrobky, salámy, cukrovinky, omáčky, těsto na chléb, pečivo, zavařeniny, zmrzliny, sušenky. Zvýrazňuje chuť masa a potlačuje nechtěnou pachuť hotových výrobků. Zadržuje vlhkost výrobků, proto se používá i jako potahová látka masa, čímž se prodlouží jeho trvanlivost.
Vyrábí se synteticky přidáním hydroxidu sodného do kyseliny mléčné nebo pomocí bakteriální fermentace škrobů nebo melasy.
Vzhledem k tomu že mléčnany jsou produkovány i svalovými buňkami lidského těla a toto množství je mnohem vyšší, než množství přijímané v potravě, jsou mléčnany jako přídatná látka naprosto bezpečné. Formy typu D nebo DL mohou u dětí způsobit průjmy, zvracení či překyselení. Důvodem těchto potíží je fakt, že dětské tělo nemá dostatečně vyvinuté jaterní enzymy, které by uměly laktáty metabolizovat.
Bezpečná látka, použití není omezeno. V ČR (celé EU) je její použití povoleno v nezbytném množství ke všem potravinám. K výrobě dětských příkrmů je povolena pouze forma L této látky v nezbytném množství. V USA je použití látky povoleno.