Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E418 - Guma gellan

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Želírující látky

Bezpečné

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Charakteristika

Guma gellan je polysacharid, který produkují bakterie druhu Sphingomonas elodea. Používá se jako zahušťovadlo, stabilizátor a želírující látka.

Použití

Využití gumy gellan v potravinářsví je především jako stabilizátor emulzí a pěn, dále jako zahušťovadlo a želírující látka. Vytváří gely, které vznikají za studena nebo za tepla, a mohou být stabilní při teplotních výkyvech. Přidává se do sójových, čokoládových, ovocných a kokosových nápojů, do želé, krémů, džemů a různých polev. Je to látka snižující hladinu cholesterolu.

Výroba

Průmyslově se vyrábí aerobním kvašením bakterií Sphingomonas elodea. Při procesu zahřívání jsou mikroorganismy usmrceny.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití gumy gellan povoleno v nezbytném množství v potravinách kromě dětské výživy a dehydratovaných výrobků. V Německu se smí používat jen do výrobků obsahujících zázvor. V USA je používání také povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

16.10. byl SVĚTOVÝ DEN VÝŽIVY

Světový den výživy připomíná právo na kvalitní jídlo pro všechny bez rozdílu.

Monitoring dietární expozice roku 2024

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu…

Lyofilizované jahody

Rodiče, sportovce i zájemce o zdravý životní styl by mohl zaujmout test…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?