Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E472 - Estery mono a diglyceridů mastných kyselin a, b, c, d, e, f

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Živočišný původ

Zdroje informací

S.I. No. 35/1980 — Health (Emulsifiers, Stabilisers, Thickening and Gelling Agents in Food) Regulations, 1980. [ web ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o širší spektrum sloučenin, jejichž skupenství se pohybuje od čirých a nestálých kapalin, přes bílé či nažloutlé a viskózní až k nahnědlým a světle hnědým; z hlediska pevnějších látek pak tvoří nažloutlé vosky až bílé či světle žluté pevné látky.

Použití

Všechny estery mastných kyselin jsou emulgátory, které zlepšují vlastnosti potravin. Estery A (mono- a diglyceridy mastných kyselin s kyselinou octovou) jsou obsaženy ve ztužených tucích, v práškové šlehačce a používají se k ošetřování mastných výrobků a ovoce před vzdušným kyslíkem. Estery B (mono- a diglyceridy mastných kyselin s kyselinou mléčnou) jsou využívány v sypkých směsích pro pečení, v práškové šlehačce a v pekařských výrobcích. Estery C (mono- a diglyceridy mastných kyselin s kyselinou citrónovou) využívá pekařský průmysl, jsou obsaženy v potravinách s vysokým obsahem tuku, zabraňují žluknutí potravin a působí jako antioxidanty. Estery D (mono- a diglyceridy mastných kyselin s kyselinou vinnnou) jsou jako emulgátory využívány velice zřídka. Esterů E (mono- a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou mono- a diacetylvinnou) i esterů F (směsných esterů mono- a digylceridů mastných kyselin s kyselinami octovou a vinnou) se rovněž využívá v pekárenství – ke zpevnění chlebového těsta a dalších výrobků. Estery E se navíc přidávají do tuků a olejů, aby snížily jejich prskavost při zahřátí.

Výroba

Všechny se připravují částečnou esterifikací glycerolu některými přírodními mastnými kyselinami a látkami specifickými pro vznik požadovaného esteru (např. kyselinou mléčnou, octovou, citrónovou, vinnou či acetylvinnou).

Nežádoucí účinky

Estery procházejí obvyklou látkovou výměnou, s výjimkou esterů typu E, které se v těle nevstřebávají zcela. Jiné nežádoucí účinky estery nemají a jsou považovány za bezpečné látky.

Doplňující informace

Některé estery mastných kyselin se nacházejí v toaletních přípravcích a detergentech. V ČR (celé EU) je povoleno přidávání těchto látek v nezbytném množství do většiny potravin. V dětské výživě je povoleno používat tyto látky v omezeném množství pro výrobu dětských příkrmů. V USA je používání těchto esterů rovněž povoleno s výjimkou esterů typu D.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

16.10. byl SVĚTOVÝ DEN VÝŽIVY

Světový den výživy připomíná právo na kvalitní jídlo pro všechny bez rozdílu.

Monitoring dietární expozice roku 2024

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu…

Lyofilizované jahody

Rodiče, sportovce i zájemce o zdravý životní styl by mohl zaujmout test…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?