Zařazeno do skupiny:
Sekvestranty
Uhličitan sodný - Wikipedie [ web ]
Hydrogenuhličitan sodný - Wikipedie [ web ]
A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]
Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]
Pod označení E500 Uhličitany sodné patří následující látky:
Uhličitan, hydrogenuhličitan a sesquikarbonát sodný mají podobné spektrum využití, tudíž bývají na potravinách souhrnně označovány jako jedna látka (E500). Používají se ke kontrole kyselosti a jako kypřící látky. Sám uhličitan sodný má schopnost vázat nežádoucí ionty kovů, čímž zabraňuje změnám barvy, struktury, sraženinám a žluknutí potravin. S uhličitanem sodným se setkáme v pekařských výrobcích, suchých směsích pro výrobu nápojů a v margarínech. Jeho kypřící účinky se uplatňují ve slaném pečivu, chlebech, oplatkách, bábovkách a podobně. Sody se uplatňují při výrobě skla, v papírenském průmyslu, při výrobě mýdel, pracích prostředků a hasicích přípravků.Hydrogenuhličitan sodný se mimo jiné objevuje v práškových směsích pro výrobu palačinek, sušenek a muffinů a jako regulátor kyselosti v rajčatových polévkách nebo šerbetech.Sekvikarbonát sodný působí jako neutralizátor v másle, smetaně či zmrzlinách a využívá se při zpracování oliv před konzervací, ve výrobcích obsahujících kakao a v konzervovaném hrášku.
Uhličitan sodný se připravuje například elektrolýzou mořské vody; hydrogenuhličitan sodný tzv. Solvayovým procesem z chloridu sodného a amoniaku; sekvikarbonát sodný je směsí obou předchozích solí.
V běžných množstvích se neobjevují žádné nežádoucí účinky, takže jsou uhličitany sodné považovány za bezpečné přídatné látky.
V ČR (celé EU) smějí být v nezbytném množství přidávány ke všem potravinám i do dětské výživy a lze je také používat jako součást kypřících prostředků pro pekařské výrobky k dětským příkrmům. Jejich použití v potravinách je povoleno i v USA.