Zařazeno do skupiny:
Látky zvýrazňující chuť a vůni
Disodium guanylate - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]
What's Really in Your Basket?, Bill Statham [ kniha ]
Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]
A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]
Food additives, Dr. Christine Farlow [ kniha ]
Disodná sůl kyseliny guanylové, nukleové kyseliny RNA, hojně rozšířené v přírodě jako součást rostlinných i živočišných buněk. .
V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni. Protože je poměrně drahá, dává se do směsi zejména s levným glutamanem sodným nebo kyselinou glutamovou. Působí výrazněji než glutaman sodný a dokáže upravit jak slané, tak sladké chuti a jejich kombinace. Navíc potlačuje nežádoucí chuti. Bývá složkou kořenících směsí, instantních polévek, omáček, masných výrobků a uzenin, konzervovaných potravin. Je součástí aromat (snacky, smažené brambůrky).
Guanylan sodný se vyrábí z některých druhů hub, ze sušených ryb nebo z mořských rostlin.
Lidé s přecitlivělostí na aspirin ( kyselinu acetylsalicylovou) by se měli této přísadě vyhnout. Guanylany mohou zvyšovat koncentraci kyseliny močové v tkáních, krevní plazmě a moči. Lidé náchylní k problémům s ledvinami, močovým ústrojím nebo s dnou by se proto měli těmto přísadám vyhýbat. Přísada je také nevhodná pro astmatiky. Guanylan sodný může způsobit alergické reakce a být skrytým zdrojem glutamanů.
V České republice (celé EU) se guanylan sodný smí používat v omezeném množství v potravinách s výjimkou nealkoholických nápojů. V kořenících směsích se smí používat neomezeně. V USA je používání této přísady povoleno.