Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E905b - Ropná vazelína

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Nosiče a rozpouštědla

Nepovolené v EU

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Food-Info.net : E-numbers : 905 : Paraffins [ web ]

Charakteristika

Vazelína je přečištěná směs rafinovaných polotuhých uhlovodíků z ropy. Bezbarvá, průhledná, bez zápachu a bez chuti.

Použití

Slouží k vytvoření lesklého ochranného povrchu například u zeleniny (rajčata, lilek, okurka, paprika podobně), své uplatnění má i jako lubrikant (znesnadňuje připečení výrobků k formě, plechu nebo ke krájecímu noži). Výrobkům poskytuje lesklý vzhled a zabraňuje ztrátám vody a vlhkosti – prodlužuje jejich trvanlivost (hlavně u ovoce a zeleniny). Může být použit jako složka laxativních přípravků (projímavé látky). Může být použito jako rozpouštědlo nebo činidlo proti pěnění.

Výroba

Jedná se o směs polotuhých uhlovodíků, která se získává rafinací a čištěním ropných minerálních olejů. Tato směs může obsahovat povolené syntetické antioxidanty.

Nežádoucí účinky

Může zamezovat vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích (vitamín D, E, K a některé esenciální mastné kyseliny). Pravděpodobně se nehromadí v organismu tolik jako minerální oleje. Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Látka může být použita pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) není použití této látky povoleno.


Nejnovější články

16.10. byl SVĚTOVÝ DEN VÝŽIVY

Světový den výživy připomíná právo na kvalitní jídlo pro všechny bez rozdílu.

Monitoring dietární expozice roku 2024

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu…

Lyofilizované jahody

Rodiče, sportovce i zájemce o zdravý životní styl by mohl zaujmout test…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?