Publikováno: 23.03.2025 Autor: převzato od SZU
Máte zdravotní obtíže (neinfekčního charakteru) po konzumaci potravin? TUTO SKUTEČNOST MŮŽETE OHLÁSIT PROSTŘEDNICTVÍM ONLINE FORMULÁŘE do systému Nutrivigilance.
Systém Nutrivigilance sbírá a analyzuje informace o nežádoucích reakcích (neinfekčního původu) po konzumaci vybraných druhů potravin. Smyslem tohoto projektu je sběr informací o negativních zdravotních účincích po konzumaci potravin vybraného druhu. Podobnost lze nalézt v již existujícím systému farmakovigilance fungujícím v ČR pod záštitou Státního ústavu pro kontrolu léčiv, který pro změnu spočívá ve sběru informací o negativních zdravotních účincích po užití léčivých přípravků.
Za 10 let fungování systému bylo nahlášeno 163 případů (42 % představovaly DS, 56 % ostatní potraviny, 2 % zdravotnické prostředky). Silná příčinná souvislost byla stanovena u pětiny případů, převážně u DS. Více než polovina nežádoucích účinků (56 %) se projevila čistě na úrovni gastrointestinálního traktu, ve 14 % šlo o kožní reakce a v 8 % o reakce neurologické. Ostatní NÚ byly potíže kombinované. Nejzávažnějším případem byla otrava po konzumaci DS s obsahem amygdalinu.
V roce 2024 bylo zaznamenáno 17 hlášení, většina z nich se týkala doplňků stravy (DS).
Systém je zapojen do mezinárodní spolupráce s obdobnými systémy (výměna informací, publikační činnost, pracovní skupina na zvýšení bezpečnosti užívání DS v EU).
Podrobnosti o hlášených případech za loňský rok i celém desetiletém fungování systému naleznete v přiložené zprávě.
SZÚ-CZVP Brno, 17. 2. 2025