Publikováno: 07.09.2020 Autor: FÉR potravina
Tentokrát jed díl ADost! edukační. Pokusili jsem se společně ukázat, kde všude a kolik se cukru v potravinách vyskytuje.
Přestože bychom jich měli přijímat poskrovnu, cukry tvoří podstatnou část naší stravy. Cukry přijímáme jak přímo, tak velkou část tvoří takzvané skryté cukry. A hlavně ty jsou pro nás nepřítelem.
Optimální příjem cukru by denně neměla přesáhnout hranici 10% celkového energetického příjmu, tzn. 50 g až 60 g cukru na den. V tomto čísle jsou ale jak cukry přirozeně se vyskytující, tak ty do potravin a pokrmů přidávané.
Co je to cukr volný a co přidaný jsme vám už u nás vysvětlovali.
A teď se podívejte, kde a kolik v běžných potravinách cukru je a proč si dá pozor třeba na výrobky (a na které) s označením PROTEIN.
A že ne vždy se točí na první dobrou - a tento díl opravdu stál za to, a 5 min.nám jezdil vlak, sanita nebo děti z okolí... se můžete podívat v bonusu.
Zdroj: ADOST!, TV Seznam