Publikováno: 02.11.2020 Autor: Slunew
Znaly ho a každý rok na zimu si ho vyráběly už naše babičky a prababičky. A dobře věděly proč.
Kvašená zelenina dnes zažívá boom na celém světě a u nás je touto super potravinou kysané zelí. Jde nejen o vitaminovou bombu, která se v době plískanic a Covidu obzvlášť hodí. Dodejme, že kysané zelí je fenomén, který člověka provází už tisíce let. Nechybělo ani ve sklepích starých Řeků a Římanů, ve středověku bylo dokonce považováno za všelék. Napěchováno v sudech také provázelo Kryštofa Kolumba na jeho objevných plavbách a chránilo námořníky před kurdějemi z nedostatku vitaminu C. Kromě vitamínu C obsahuje i vitamin K, skupiny B a minerální látky jako draslík, vápník, fosfor, síra a hořčík.
Je to jednoduché, levné a může si ten zázrak vyrobit každý z nás. Podívejte se na A DOST!, kde uvidíte jdnoduchý návod jak na to, ale i uslišíte právě o těch prospěšných látkách, jak o ně nepřijít a co je třeba udělat aby nás například zelí příliš nenadýmalo.
Přímo v pořadu prozradila Hanka Střítecká (naše "šéfka" celého projektu FÉR potravina) svůj jednoduchý recept na salát z kysanéh zelí. V receptech u nás na webu ze zelí najdete třeba zelnou polévku ve VEGE úpravě. tak ji třeba zkuste.