Publikováno: 12.02.2023 Autor: FÉR potravina
Exotické ovoce bývá často kontaminováno nežádoucími chemikáliemi, ukázal test vzorků z běžné obchodní sítě. Prosty pesticidů byly pouze produkty pěstované metodami ekologického zemědělství.
Sice test proběh v Rakousku a před koncem roku 2022, ale exotické ovoce se dováží z obdobných zdrojů i k nám a prodává se celoročně. Na rozdíl od tuzemského ovoce zde skutečně platí, že chci-li čisté, je potřeba sáhnout po BIO kvalitě.
Rakouské spotřebitelské sdružení VKI laboratorně testovalo 28 exotických plodů na obsah pesticidů, chlorečnanů a chloristanů. Jedenáct produktů bylo hodnoceno jako velmi dobré, 7 dostalo dobrou známku, dva skončily jako nevyhovující. Vzorky byly pořízeny v supermarketech, prodejnách zdravé výživy, diskontech a stáncích jednoho z vídeňských trhů. Konvenčně bylo vypěstováno 21 plodů a 7 pocházelo z ekologického zemědělství. Vzorky byly dovezeny z devíti různých zemí (Itálie, Španělsko, Turecko, Řecko, Thajsko, Kolumbie, Peru, Brazílie a Jižní Afrika). Nejvíce bylo granátových jablek, grapefruitů a mang, ale testovaly se také plody maracuji, kaki, papáji nebo kumquatu.
V žádném ze 7 bioproduktů se nevyskytovaly pesticidy, ale jejich rezidua se našla v 13 vzorcích pěstovaných konvenčním způsobem. V jednom granátovém jablku z Turecka bylo povolené maximální množství překročeno více než jedenapůlkrát. V některých produktech bylo i několik nežádoucích látek. V mučence z Kolumbie byly čtyři různé pesticidy.
Tým testoval produkty také na obsah chlorečnanů a chloristanů. Chlorečnany se dříve používaly jako herbicidy, v EU jsou už zakázané. Sloučeniny chloru se však stále používají k úpravě vody určené k omývání ovoce a hygieně třídíren a mohou se tak dostat do ovoce i do životního prostředí. Chloristan se vyskytoval ve čtyřech vzorcích (španělská granátová jablka, italský kumquat a bio grapefruit z Jižní Afriky).
Chemické látky se nacházely především na slupce ovoce. Proto by se měly plody před zpracováním vždy důkladně omýt. Platí to i pro druhy, jejichž slupka se nekonzumuje, jako je mango nebo granátová jablka. Chemikálie se mohou ze slupky dostat do jídla z rukou, prkénka nebo nože.
EU se v roce 2009 rozhodla nahradit některé zvláště sporné chemické látky používané při pěstování plodin méně škodlivými alternativami, ale zatím k tomu nedošlo. Řada vysoce toxických pesticidů, jako jsou fludioxonil, tebuconazol nebo cypermethrin, se stále smí používat a vyskytovaly se také v některých testovaných vzorcích.
Z výsledků testu vyplývá, že šetrnější pro zdraví a přírodu je dát přednost ekologicky pěstovanému ovoci a domácím odrůdám, které jsou méně náchylné k chorobám, a proto vyžaduje méně ošetření pesticidy.
Převzato z dTestu