Publikováno: 12.06.2019 Autor: FÉR potravina
Projekt ČR a Polska byl zakončen. Cílem projektu bylo navázání spolupráce a vzájemné seznámení s kontrolními postupy v oblasti úřední kontroly potravin.
Doufejme, že projekt Česko - Polské spolupráce dozorových orgánů konečně dokáže zabránit dovozu problematických potravin z Polska.
Dne 6. června 2019 se v polské Opoli uskutečnila závěrečná konference k projektu přeshraniční spolupráce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a polské Inspekce kvality zemědělských a potravinářských výrobků (IJHARS). Za SZPI se do projektu zapojily příhraniční inspektoráty v Ústí nad Labem, Hradci Králové a Olomouci, na polské straně pak inspektoráty ve Wroclawi, Katowicích a Opoli.
Projekt trval necelých šest měsíců a cíle bylo navázání vzájemné spolupráce a seznámení se s kontrolními postupy a vytvoření sítě kontaktů inspektorů v příhraničních regionech České republiky a Polska v oblasti úřední kontroly potravin.
Inspektoři obou zemí se tak mohli během výměnných pobytů detailně seznámit s odlišnostmi v jejich každodenní práci v celé řadě oblastí. Mezi nejvýraznější patří rozdíly v organizační struktuře úřadů, v jejich kompetencích. Odlišné jsou také administrativní procedury, způsob ukládání opatření a pokut při zjištění nedostatků nebo v přístupu k řešení anonymních podnětů ke kontrole.
Pro SZPI tohle není první projekt přeshraniční spolupráce. Již na přelomu roku 2005 a 2006 byly realizovány výměnné stáže ve spolupráci s Rakouskem, v roce 2009 se Slovenskem, v roce 2011 se Svobodným státem Sasko a v roce 2013 se Svobodným státem Bavorsko. Operační programy přeshraniční spolupráce tak SZPI umožňují poznat praktické fungování dozorových orgánů se stejnými či obdobnými kompetencemi v sousedních státech a navazovat s nimi kontakty, které pak mohou být v budoucnu využívány pro rychlejší a efektivnější řešení problémů.
Zdroj: SZPI a Bezpečnost potravin