Publikováno: 20.09.2021 Autor: FÉR potravina
Již po dvacáté byla koncem srpna BIO potravina roku. zase jsem měli čet být u toho. Víte kdo letos zvítězil?
Soutěž pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců pod záštitou ministra zemědělství a ústředního ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Od roku 2002 byly oceněny desítky biopotravin. Klání o nejlepší biopotravinu roku přitom prošlo stejně velkým vývojem, jako samotné ekologické zemědělství v Česku. „Od začátku soutěže se samozřejmě mnohé změnilo. Především došlo ke změně kategorií, které dnes plně korespondují s rozšířením sortimentu biopotravin nabízených na tuzemském trhu, a stabilně se také zvyšuje množství přihlášených výrobků. Několikrát se také obměnila porota a její koncept fungován.
O titul v jubilejním dvacátém ročníku bojovalo 123 biopotravin a biovín.
V soutěži určené tuzemským producentům biopotravin hodnotí prudukty odborná porota. Ta letošní měla 18 členů a volila nejlepší produkty v pěti různých kategoriích a také vybírala celkového vítěze. Tím se stal Bio tvaroh z Ekofarmy Javorník, který současně zvítězil i ve své kategorii Biopotraviny živočišného původu.
V dalších kategoríích v soutěži Česká biopotravina roku 2021 zvítězil Mošt Bio Jablko Jadernička od Marka Šenkeříka z Moštárny Valašské Klobouky, a to v kategorii Biopotraviny rostlinného původu, Bio cibulové chutney z Ekofarmy Lejčkov v Jihočeském kraji, které bojovalo v kategorii Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky. V kategorii Biovíno pak vyhrál Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2019 z Vinařství Barabáš a nejmladší kategorii Steakových mas ovládl Jehněčí T-Bonek steak BIO z Farmy Rudimov.