Publikováno: 16.08.2019 Autor: FÉR potravina
Léto je jako stvořené k piknikům a také letním grilovačkám. Kromě různých steaků a případně sýrů jsou však velkým hitem také burgery.
Kvalitní maso je základ
Pokud se v blízké době chystáte na grilování a chcete zkusit právě burger, tak vám rozhodně doporučujeme sáhnout po 100% hovězím mase. Zda zvolíte maso vcelku a doma si ho namelete a okořeníte, anebo si usnadníte práci a koupíte již namletém mase, je jen na vás.
Pokud si chcete pochutnat opravdu hodně, vyberte si 100% hovězí stařené maso. Staření masa probíhá tak, že se uloží bez ochranného obalu a při nízké teplotě na dobu 1 – 5 týdnů. Tím dochází k přirozeným biochemickým a enzymatickým procesům. To pak vede ke zkřehčení, ale především zlepšení chuti masa. Maso, které prošlo tímto procesem můžeme nazývat opravdu vyzrálým hovězím masem.
Nepodceňte přípravu
Při samotném grilování maso lehce přitlačte na gril, aby se vám maso nevyboulilo, a propečte ho do poloviny (bez otáčení). Poté můžete maso otočit a dodělat tak druhou polovinu. Maso nikdy neotáčejte více než jedenkrát, zbytečně ho poškodíte. Během přípravy nezapomeňte maso na grilu řádně propéct. Doporučená doba záleží na konkrétním typu masa, na jeho zralosti a také tloušťce. Průměrně se pohybuje od 2 do 8 minut. Rozhodně si však zkontrolujte, že jste maso propekly dostatečně. Případná nevolnost či salmonelóza mohou radost z léta pěkně pokazit.
Burgery v bio kvalitě vedou
Popularitu burgerů během grilovací sezóny potvrzuje také internetový obchod Rohlik.cz, který prozradil, že za měsíc prodá až 15 000 kusů balení burgerového masa, což je celkem 65 000 kusů burgerů. Meziroční nárůst je téměř 50%.
Dobrou zprávou je, že vedou prodeje masa v bio kvalitě. Nejvíce se prodávají masa na burger od Meatpointu, Ecoproductu, Qualiva a také Gurmetu.