Publikováno: 30.05.2021 Autor: Slunew
Téměř každá potravina, byť je sebezdravější se dá technologicky zpracovat na něco, pro naše tělo zcela nevhodné. BOHUŽEL. A to platí i v případě cereálií!
Cereálie dnes koupíte v každém supermarketu. Jsou různého druhu, tvaru a příchutí, a proto bychom si měli umět správně vybrat.
A o tom jsme si povídali v Radioporadně Českého rozhlasu Hradec Králové. Záznam rozhovoru i doprovodný text najdete ZDE.
Zcela zjednodušená pravidla:
1) Ideální jsou čisté vločky, ať už jakékoli. Klasické obilné, ale i kukuřičné, rýžové, pohankové nebo s vyšším obsahem bílkovin - tedy amarantové a quinoové. Ať už si vyberete jakékoli, doplňte mlékem, jogurtem nebo tvarohem a nezapomeňte i na kousek ovoce a třeba ještě přidejte i nějaká semínka či ořechy.
2) Další vhodnější variantou je sypané müsli, doplněné čokoládou, sušeným ovocem nebo ořechy a semínka. Tady dbejte na to, aby výrobek už nebyl zbytečně doslazován. Pomůže výživové tvrzení BEZ PŘÍDAVKU CUKRU.
3) Poslední jsou pak již vysoce zpracované, byť někdy fortifikované - tedy doplněné o minerální látky a vitamíny, jsou bohužel už poměrně velmi sladké a mnohdy i s poměrně vysokým podílem soli. Tedy u této skupiny vždy koukejte na etikety. Ve složení hledejte jakýkoli zdroj přidaného cukru a v nutriční tabulce se snažte, aby sacharidy a z toho cukry nebyly k sobě blízká čísla.