Publikováno: 20.06.2021 Autor: Kalmus
Členské státy Evropské unie (EU) schválily návrh Evropské komise (EK), který umožňuje použití žlutých moučných červů jako bezpečného druhu potravy.
Evropská komise schválila 4.5.2021 návrh novely zákona, který povoluje uvedení sušených moučných červů jako potravin nového typu na trh. Co může nést název potravina nového typu nebo-li „novel-food“ se můžete dočíst v jednom z našich předešlých článků.
Návrh Evropské komise schválil Stálý výbor pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, který je složený ze zástupců všech členských států Evropské unie l a kterému předsedá zástupce samotné komise. Jednání se vedlo v rámci programu Evropské unie o nových potravinách.
Červi je možné prodávat sušené ve formě občerstvení nebo jako přísadu do potravinářských výrobků, informuje portál Agriland.
Proč je vyzkoušet?
Nová strategie EK “Z farmy na vidličku” identifikuje hmyz jako alternativní zdroj bílkovin, který může usnadnit přechod celé EU na udržitelnější potravinový systém. Dle Evropské komise hmyz konzumují denně miliony lidí. OSN označuje hmyz za zdroj zdravých a výživných potravin s vysokým obsahem tuku, bílkovin, vitamínů, vlákniny a minerálů. Evropský úřad pro bezpečnost potravin v současnosti eviduje 11 dalších žádostí o uznání dalších druhů hmyzu jako bezpečné potraviny.
Zdroj: Evropská unie dala zelenou červům, komise je schválila jako potravu - tn.cz (nova.cz)
European Commission authorises insect as novel food for the first time - Agriland.ie