Publikováno: 24.06.2015 Autor: ZdraváPotravina.cz
Tradiční specialita našich babiček se vrací! A právem získává logo zeleného jablíčka.
Ghí neboli přepuštěné máslo je čistý máselný tuk, který vzniká odpařením vody a odstraněním mléčné bílkoviny. Obsahuje celou řadu vitamínů, minerálů a antioxidantů. Má velice příznivý vliv na naše tělo: zlepšuje trávení, podporuje soustředění, posiluje imunitní systém, napomáhá detoxikaci, omlazuje a má hojivé účinky. To platí i pro zevní použití, kde se dá dobře využít na spáleniny nebo suchou a podrážděnou pokožku.
Přepuštěné máslo vydrží i několik měsíců při pokojové teplotě. To je hlavní důvod, proč se vyráběl za dob našich babiček.
Jeho využití v kuchyni je široké. Uplatní se všude tam, kde bychom použili klasické máslo. Ghí je typické tím, že má vysoký bod zakouření (až 240 °C), tudíž se během smažení nepřepaluje. Vhodné je samozřejmě i na rychlé restování zeleniny, na jíšku nebo na omaštění brambor či knedlíků. Můžeme ho použít i při pečení moučníků nebo cukroví.
České ghíčko je vyráběno tradiční řemeslnou technikou. S láskou. A z vysoce kvalitního másla od ověřených dodavatelů. Výrobce nabízí i ghíčko vyrobené z bio másla, které je označeno certifikátem pro ekologické zemědělství.
Více info
Databáze potravin
Recept - zapečený libanonský chléb s tuňákem a zeleninou