Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

České pivo jako tekutý chléb

Publikováno: 28.02.2021     Autor: FÉR potravina

Pivo je tradičním nápojem a produktem jedné z prvních biotechnologií používaných lidstvem a bylo nejen u nás odedávna nazýváno tekutým chlebem.


Výroba a konzumace piva a chleba má dlouhou historii a důležité postavení ve výživě od starověku dodnes. Když srovnáme chléb a pivo z hlediska výživy, nacházíme řadu podobností, ale i rozdílů. Kromě faktu, že pivo obsahuje alkohol, je pivo i bohatým zdrojem draslíku a má i nízký obsah sodíku. Pivo je i nejbohatším zdrojem biologicky dostupného křemíku a velmi bohatým zdrojem polyfenolů a dalších přírodních antioxidantů.

Pivo rovněž obsahuje dostatek rozpustné ječné vlákniny. Zdrojem dalších biologicky aktivních látek piva je chmel, který propůjčuje pivu nejen aroma a hořkost, ale i schopnost piva rychle zahnat žízeň. Řada látek chmele má mírné antibiotické vlastnosti, a zároveň přispívají ke zvýšené hladině estrogenních hormonů, prospěšných především u žen v menopauze. Pochopitelně tyto zdraví prospěšné účinky nastávají jen při střídmém pití piva.

Čánek byl publikován Společností pro výživu (SpV) v časopise Výživa a potraviny 6/2020 a je k dispozici na webové stránce SpV.

 

Pokud byste se chtěli podívat na některé z našich starší ch článků o pivu, tak jsou ve výčtu zde:

Jak nejlépe skladovat pivo?

Je pivo na trhu čerstvé?

Značení piv de novum.

Uvařte si vlastní pivo!

Pivo, zlatý poklad čechů.

Nejnovější články

Vánočky s dTestem

Vánočky určitě patří na vánoční stůl. Ne každý ji umí nebo má čas si ji upéct.…

Šťastné a veselé VÁNOCE!

Vám všem, kteří nás podporujete používáním aplikace FÉR potravina, přispíváte…

Jak si vybrat rybu

Pořád u vás ještě vítězí ryba, bramborový salát a rybí polévka? Poradíme jak…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?