Publikováno: 28.02.2021 Autor: FÉR potravina
Pivo je tradičním nápojem a produktem jedné z prvních biotechnologií používaných lidstvem a bylo nejen u nás odedávna nazýváno tekutým chlebem.
Výroba a konzumace piva a chleba má dlouhou historii a důležité postavení ve výživě od starověku dodnes. Když srovnáme chléb a pivo z hlediska výživy, nacházíme řadu podobností, ale i rozdílů. Kromě faktu, že pivo obsahuje alkohol, je pivo i bohatým zdrojem draslíku a má i nízký obsah sodíku. Pivo je i nejbohatším zdrojem biologicky dostupného křemíku a velmi bohatým zdrojem polyfenolů a dalších přírodních antioxidantů.
Pivo rovněž obsahuje dostatek rozpustné ječné vlákniny. Zdrojem dalších biologicky aktivních látek piva je chmel, který propůjčuje pivu nejen aroma a hořkost, ale i schopnost piva rychle zahnat žízeň. Řada látek chmele má mírné antibiotické vlastnosti, a zároveň přispívají ke zvýšené hladině estrogenních hormonů, prospěšných především u žen v menopauze. Pochopitelně tyto zdraví prospěšné účinky nastávají jen při střídmém pití piva.
Čánek byl publikován Společností pro výživu (SpV) v časopise Výživa a potraviny 6/2020 a je k dispozici na webové stránce SpV.
Pokud byste se chtěli podívat na některé z našich starší ch článků o pivu, tak jsou ve výčtu zde: