Publikováno: 25.09.2021 Autor: FÉR potravina
Snaha o zjednodušení orientace v nabídce potravin je mnoho a hlavně v každé zemi jiný. Vzhledem k "nadnárodnosti" potravinářských výrobků se současnosti se jedná, že by se pro celou EU používal jednotný systém. Ale který to bude? Zatím asi vyhrává Nutr-Score. Ale i ten mám poměrně velké slabiny.
Nutriční označování potravin na přední straně obalů je velmi aktuální téma. Z okolních evropských států k nám proudí několik systémů (např. Nutri-Score), které mají za úkol pomoci spotřebiteli jednoduše rozlišit, které výrobky jsou kvalitní / zdravé a které jsou méně kvalitní / nezdravé. Otázkou zůstává, zda vybraný systém skutečně spotřebiteli přinese zjednodušení výběru potravin při nákupu.
Nejčastěji uváděný a v současnosti nejznámější je systém Nutri-Score. Systém převádí nutriční hodnotu potravinového produktu do jednoduchého kódu v podobě semaforu skládajícího se z pěti písmen A-B-C-D-E a současně pěti barev od zelené po červenou. Právě jednoduchost systému je jeho největší slabinou. V přiloženém dokumentu se odborná skupina pod vedením doc. Ing. Jiřího Bráta, CSc, kde dostala možnost se zapojit i ředitelka našeho projektu FÉR potravina, pokusila shrnout silné a slabé stránky celého systému a navrhla možná zlepšení.