Publikováno: 12.07.2022 Autor: FÉR potravina
Ovoce, zelenina všude kam se podíváte. Teď jich máme na zahrádkách, balkonech a terasách hodně. někdy až moc. Co tedy s přebytky?
Naše ředitelka je již tradičních hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové. Tentokrát si s redaktorkou povídaly o tom, co vše se dá udělat s přebytky ovoce a zeleniny. Rozhodně to není jen klasická zavařenina, lečo nebo domácí kečup.
Poslechněte si záznam a přečtěte si doprovodný text, kde máte i recept na ovocný ocet.
Pro ty, co by si nechtěli rozhovor poslechnout, zde máme alespoň 10 základních pravidel jak zavařovat aby se nám to nekazilo:
1. Jen zdravé ovoce
2. Vše, co se bude používat, musí být předem vyvařeno a vařečky a lžičky se po testování chuti a konzistence neolizují!
3. Víčka nesmí být deformována
4. Kvůli stejnému průběhu sterilizace používejte stejně velké sklenice
5. Sklenice plňte horké nebo je aspoň nahřejte
6. Plňte sklenice 2-3 cm pod okraj a potřísněné okraje otřete
7. Dodržujte dobu na zavařování
8. Zkontrolujte uchycení víček až po úplném vychladnutí
9. Označit etiketami - minimálně rokem výroby
10. Neskladujte déle než 1-2 roky, zejména ty bez cukru!