Publikováno: 03.07.2019 Autor: FÉR potravina
Stanou se cvrčci součástí našich jídelníčků? Utopie nebo realita?
Hmyz na talíři už dávno není tabu. Zatímco ve spoustě států, a to především v Asii, patří cvrček k běžným potravinám, u nás mu zatím přicházíme na chuť.
Už však neplatí, že cvrčka můžeme ochutnat jen v rámci sázky či zvědavosti na Extreme Food Festivalu či na Festivalu gurmánů. To platilo dříve, protože hmyz se u nás konzumovat nesměl, jedinou výjimku měly právě degustace jídel v rámci festivalů. V loňském roce se však stal hmyz oficiálně povolenou potravinou v celé EU.
Cvrčci jsou označováni za potravinu budoucnosti, protože neobsahují alergeny jako je sója, laktóza či lepek a zároveň jsou bohatí na proteiny. „Cvrček je stejně kvalitní bílkovina jako maso, třeba hovězí,“ upřesňuje Radek Hušek, který je spoluzakladatelem firmy SENS, která vyrábí proteinové tyčinky za použití mouky ze cvrčků. Další výhodou je fakt, že pokud porovnáte farmu s dobytkem a farmu se cvrčky, na tu cvrčí potřebujete mnohem méně přírodních zdrojů, výsledný produkt je tedy levný, efektní a zároveň šetrnější k přírodě.
Češi stále zůstávají k produktům z hmyzu poněkud skeptičtí, což může být způsobeno i naší konzervativní povahou. Nejen v Asii, ale i ve Švýcarsku či Dánsku hmyz do svých jídelníčků obyvatelé zařazují. Zatímco v Asii si můžete cvrčka dopřát opraženého s kořením jen tak, v evropských státech jsou oblíbené spíše produkty jako hamburger z moučných červů. Třeba hmyzu přijdeme jednou na chuť i my.