Publikováno: 15.09.2020 Autor: FÉR potravina
Patří mezi vaše oblíbené pokrmy Sushi? I s konzumací jídel z mořských řas bychom to neměli přehánět.
V mořských řasách se hromadí těžké kovy a často obsahují velké množství jódu z mořské vody. V jejich konzumaci bychom měli být obezřetní.
Vzhledem k oblíbenosti pokrmů z mořských řas mezi evropany, vyzvala Evropská komise k sledování kvality těchto produktů. V roce 2018 bylo německými orgány prověřeno 165 vzorků. Více než polovinu tvořily červené řasy - řasy nory, používané právě k balení sushi. 35 vzorků byl odále z hnědých řas wakame nebo kombu, které se používají například v polévkách.
Výrobky z řas obsahující více jak 20mg jódu na kilogram musí uvádět jeho množství, doporučenou maximální spotřebu a varování před možnými následky nadměrné konzumace. Listy mořských řas mohou obsahovat, který negativně ovlivňuje činnost štítné žlázy.
V zkoumaných řasách bylo navíc mnoho hliníku, arsenu, olova, kadmia a uranu. V současné době pro tyto látky nejsou stanoveny závazné limity.
Spotřebitelská organizace Stiftung Warentest proto vydala doporučení nejíst přílíš často potraviny z mořských řas a nakupovat pouze ty, které uvádějí obsah jódu a maximální spotřebu.