Publikováno: 21.08.2020 Autor: FÉR potravina
Už víte co budete vařit na víkend? Zkuste recept od našich podporovatelů. A co že by to mělo být? Mrkvová omáčka s rozpekem.
Omáčka z mrkve? O takové pochoutce s rozpekem se vám bude zdát ještě několik dalších dnů. Potřebovat na ni budete vepřovou plec, mrkev a zakysanou smetanu.
4 PORCE | PŘÍPRAVA: 20 MINUT + KYNUTÍ | VAŘENÍ A PEČENÍ: 30 MINUT
NA OMÁČKU:
1 lžíce sádla nebo oleje
1 cibule, nakrájená nadrobno
1 kg mrkve, oloupané a nakrájené na kolečka
¼ litru hovězího vývaru
1 zakysaná smetana
2 lžíce hladké mouky na kvásek
300 g vařeného nebo dušeného vepřového masa
NA ROZPEKY:
500 g hladké mouky
1 lžička soli
50 g droždí
1 lžička krupicového cukru
250 ml vlažného mléka
1 vejce
3 lžíce oleje
tuk na potření plechu
Usmažte na tuku cibuli dorůžova, přidejte mrkev a duste ve vlastní šťávě, pak přilijte vývar. Až mrkev změkne, zalijte ji kváskem umíchaným ze smetany a mouky. Můžete přidat natrhané vařené vepřové maso. Na rozpeky prosejte do mísy mouku, osolte a ve směsi udělejte důlek. Do něho rozdrobte droždí, přidejte cukr a zalijte mlékem. Nechte vzejít kvásek a přidejte vejce a olej. Vypracujte řidší těsto a nechte vykynout. Pak z těsta tvarujte kulaté kousky, které navrchu zploštěte, pokládejte je na pomaštěný plech a nechte znovu kynout. Předehřejte troubu na 200 °C a rozpeky pečte, až zezlátnou. Podávejte k mrkvi.
Pokud vás tento recept od Penny úplně nezaujal, tak se podívejte, jaké další nabízí...určitě si nějaký vyberete. Některé opravdu stojí za vyzkoušení a hlavně jsou ze surovin, které zcela běžně zakoupípe v obchodu.