Publikováno: 29.03.2021 Autor: Slunew
Vláknina - v čem je prospěšná a proč ji naše tělo potřebuje, kde ji najdeme a kolik ji vlastně máme denně sníst?
Příjem vlákniny u naší populace je nedostatečný, činí okolo 10 – 15 g vlákniny za den :(
Doporučená denní dávka pro dospělého člověka je okolo 20 – 30 g!
Vláknina se řadí mezi jednu z důležitých složek potravy. Nemůžeme ji ale považovat přímo za živinu, protože našemu organismu nedodává energii - náš trávicí trakt nemá enzymy, které by štěpily polysacharidy vlákniny. Některé druhy vlákniny mohou být však fermentovány (kvašeny) působením střevních bakterií.
Mezi pozitivní účinky vlákniny na lidské zdraví patří zejména:
Obecně lze vlákninu rozdělit na rozpustnou a nerozpustnou.
Rozpustná (fermentovatelná) vláknina
Tento druh vlákniny po příchodu do trávicího traktu dokáže absorbovat vodu a nabobtnat, vytváří v žaludku viskózní roztok až gel, který zpomaluje jeho vyprazdňování a prodlužuje pocit sytosti.
Slouží také jako potrava pro mikroorganismy ve střevě, bývá označována jako prebiotikum. Dnes již s jistotou víme, že mikrobiální složení střeva (mikrobiom) je jeden z faktorů, který výrazně ovlivňuje naše zdraví.
Nerozpustná (nefermentovatelná) vláknina
Nerozpustná vláknina se v zažívacím traktu nemění na viskózní roztok (gel) a ve střevě nefermentuje. Zvětšuje objem tráveniny, čímž zlepšuje střevní peristaltiku (pohyby střev). Je vhodná při úprav zácpy.
Aby vláknina plnila svoji funkci, je důležité dodržovat pitný režim.
Mezi nejvýznamnější zdroje vlákniny patří:
Jak jsme na tom s konzumací vlákniny?
Vláknina je všeobecně prospěšná součást naší stravy. Vzhledem k nadměrné konzumaci vysoce průmyslově zpracovaných potravin, masných výrobků a bílé mouky ve stravě dnešní populace nepřijímáme vlákniny dostatek.
Příjem vlákniny u naší populace je nedostatečný, činí okolo 10 – 15 g vlákniny za den. Doporučená denní dávka je však 20 – 30 g. Pro dospělého člověka.
Toto množství si s přehledem zajistíme, pokud se nebudeme vyhýbat konzumaci ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin a luštěnin.
Zdroj: https://www.solen.cz/pdfs/med/2009/04/09.pdf
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/fiber/