Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Další z náhrad masa?

Publikováno: 17.05.2022     Autor: Slunew

Z proteinů hrášku a tuku vznikl kvalitní alternativní steak?


V dnešní době je alternativní maso natolik populární, že je obtížné si představit pořádný supermarket bez tohoto sortimentu. Zároveň ale platí, že pro masné produkty nejvyšší kvality, jako jsou právě steaky, nejsou rostlinné alternativy příliš dostupné.

Materiálový vědec Martin Hofmann ze švýcarské techniky ETH Zürich vyvinul metodu výroby vysoce kvalitního alternativního masa z rostlinné hmoty. Jeho výzkum vlastností měkkých materiálů ho přivedl k technologii, s jejíž pomocí dokáže napodobit strukturu steaků z masa.

Jeho metoda je založená na výrobě steaku z proteinu, pocházejícího z hrášku, a tuku. V alternativním mase, vyrobeném Hofmannovou metodou, je tuková tkáň typická pro steak nahrazena emulzí oleje ve vodě, do které mohou být přidávány další látky, jako jsou vitamíny nebo stopové prvky. Obsah tuku v emulzi může být podstatně omezen, díky čemuž je alternativní steak šetrnější vůči životnímu prostředí. Zda je tato cesta i zdravější pro lidský oragnismus poznáme časem.

Více informací naleznete zde: Plant-based steak made from pea protein (phys.org) 

 

Zdroj: Gate2Biotech

 

 

Nejnovější články

Vánočky s dTestem

Vánočky určitě patří na vánoční stůl. Ne každý ji umí nebo má čas si ji upéct.…

Jak si vybrat rybu

Pořád u vás ještě vítězí ryba, bramborový salát a rybí polévka? Poradíme jak…

Sortimentů obchodů přibývají rostlinné alternativy - ALE...

A díky navyšujícímu se počtu příznivců alternativního stravování dnes není…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?