Publikováno: 15.02.2022 Autor: FÉR potravina
Na základě čeho se rozhodujeme při výběru potravin? Spotřebitelské DESATERO vlivů a faktorů, které nás ovlivňují…
Kvalita je pojem velmi relativní, každý jedinec ji vnímá odlišně na základě osobních priorit. Potraviny jsou navíc komodita, kterou nakupuje každý z nás téměř každodenně. Dostupných informací je čím dál více, ne vždy je však plně využíváme. Snadno se pak stane, že vybraný výrobek zcela nenaplní naše očekávání.
Je celá řada hledisek, které spotřebitel při koupi potraviny bere či může brát v úvahu. Jeho rozhodování ovlivňují vědomé, ale často i podvědomé aspekty. Nabídka potravin na našem trhu je široká - od domácích producentů i z dovozu - jak nadstandardních a vysoce kvalitních, tak nepochybně i méně kvalitních.
Připomeňme si údaje z Globálního indexu potravinové bezpečnosti, který vyhodnocuje a sestavuje týdeník The Economist na základě kritérií dostupnosti, kvality a zejména bezpečnosti potravin. Česko ve výsledcích zveřejněných na počátku r. 2021 zaujímá páté místo v žebříčku zemí celého světa; například Německo je v indexu třinácté, Slovensko figuruje dokonce na 40. místě! Naše země není „popelnicí“ Evropy!
Nemůžeme být zbožíznalcem ve všech komoditách potravin. Chceme-li se ale orientovat alespoň v jejich kvalitě a ve vlivech, které na nás působí při jejich vybírání, platí, že jen poučený spotřebitel se dokáže účinně chránit.
Všech deset faktorů, které nás jakožto spotřebitele při nákupu potravin ovlivňují nejvíce najdete v publikaci vydané Sdružením českých spotřebitelů - odkaz zde.
zdroj: DESATERO POHLEDŮ NA VÝBĚR KVALITNÍCH POTRAVIN (konzument.cz)