Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Dioxiny - žhavé téma

Publikováno: 17.01.2011     Autor: Neznámý

Nebezpečné dioxiny nejsou sice Éčky, ale určitě stojí za povšimnutí !


Dioxiny jsou v těchto dnech velmi sledovaným tématem a to hlavně díky kauze kontaminovaných vajec a nakonec i masa z Německa.

Ikdyž dioxiny jsou přesným opakem potravinových aditiv, kterými se zabývá náš web, a jsou něčím, co by se v potravinách v žádném případě objevit němělo, je několik zajímavých postřehů, které by bylo dobré v této souvislosti zmínit.

Nejprve co to jsou dioxiny ? Je to označení pro celou skupinu stovek velmi toxických látek. Nejznámnější jsou například polychlorované bifenyly, označované zkratkou PCB nebo tetrachlorodibenzodioxin. Tyto látky vznikají jako vedlejší produkty při průmyslové výrobě a to většinou tam, kde se používá chlór, například při výrobě pesticidů, bělení papíru, apod.

Je plně prokázáno, že dioxiny mají přímý vliv na vznik rakoviny. K dalším projevům na lidské zdraví patří způsobování těžkých poškození imunitního a reprodukčního systému organismu mající za následek degenerativní změny lidského organismu.

Dioxiny jsou rozpustné ve vodě a v tuku, z tohoto důvodu je najdeme například v rybách, kde se za jejich život hromadí. Do lidského organismu se dioxiny dostávají z 96% naší stravou. Zbývající část pak tvoří vzduch, který dýchámě, popřípadě přímý styk s dioxiny v průmyslu. Jak již bylo uvedeno, dioxinu jsou rozpustné ve vodě a tuku, kde se hromadí a potravním řetězcem se dostávají až na jeho vrchol, tedy k nám, lidem. V běžné stravě "západního" stylu je pak průměrně nejvíce dioxinů obsažené v mase a mléčných produktech a vejcích. Příjem dioxinů ve vodě je zanedbatelný.

A jak se dioxiny z těla vylučují ? Hromadí se v těle a u muži jsou odkázáni jen na poločas rozpadu těchto látek. Ženy předávájí část dioxinů z těla přes placentu svému nenarozenému dítěti a poté v mateřském mléce.

Bohužel současné životní prostředí je již zamořené a dioxinům a dalším látkám se jen těžko lze vyhnout. Studie se však shodují na jednom faktu a to, že vegetariáni a vegani mají ve svém organismu znatelně menší množství dioxinů, než lidé stravující se většinovým způsobem.

Na závěr jedno malé zamyšlení a možná otázka do diskuse. Není aktuální kauza zapříčiněná do jisté míry i samotnými spotřebiteli ? V tomto konkrétním případě, který se nyní propírá v médii šlo o to, že hospodářským zvířatům byly mimo jiné do potravy přidány i vedlejší produkty průmyslové výroby, konkrétně tuky kontaminované dioxiny. Je to opravdu pokrok a cesta k lepšímu, že musíme zvířata takto krmit, místo toho aby například se svobodně pohybovala na pastvě a živila se přirozeným způsobem nebo alespoň krmivy vyráběnými jen z přírodních zdrojů ? Není toto také důsledek tlaku spotřebitelů, kteří svými nákupními zvyklostmi tlačí na cenu koncového produktu takovým způsobem, že výrobcům nezbývá nic jiného, než neustále snižovat své náklady.

Nejnovější články

Chipsy jsou nezdravé, ale jak moc?

Bramborové chipsy jsou jednou z nejoblíbenějších slaných pochoutek, jejich…

Česká republika dostane nová nutriční doporučení

Česká republika dostane nová oficiální výživová doporučení. Státní zdravotní…

Test dTestu – vejce

K testu vajec z volného výběhu a bio farem dTest inspirovali švédští kolegové.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?