Publikováno: 04.09.2017 Autor: FÉR potravina
České vepřové maso neobsahuje žádné zbytky antibiotik a hormonů, za pět let klesla jejich spotřeba o čtvrtinu.
Na internetu neustále kolují různé informace o tom, jak je vepřové maso plné antibiotik a hormonů.
Ano, dříve to bývala pravda, protože nebylo užívání těchto látek tolik regulované. Ale u nás v České republice se situace začala měnit už před lety, kdy došlo ke změně Zákona o veterinární péči, a začala se uplatňovat přísná antibiotická politika, která třeba znamená, že léky (antibiotika) nelze podávat preventivně, ale až v případě nemoci. Bohužel tak tomu stále není v Německu, Polsku nebo Belgii. Proto, je-li dozorovými orgány (SZPI nebo SVS) zachyceno vepřové obsahující antibiotika, je dovezeno z jedné z výše uvedených zemí.
Čeští chovatelé prasat používají mnohem méně léčiv než například chovatelé v Německu, Polsku či Belgii. Jen mezi lety 2010 a 2015 snížili čeští chovatelé spotřebu antibiotik u zvířat o 27,8 %. Zároveň se v Evropě při výrobě vepřového masa nepoužívají hormony pro urychlení růstu.
„Kvalitu tuzemských chovatelů prasat potvrzuje skutečnost, že v českém vepřovém mase nebyla doposud nalezena žádná zakázaná látka, jako jsou antibiotika, hormony nebo dioxiny. I proto by měl každý z nás kupovat maso pocházející právě z tuzemského chovu,“ uvedl předseda Svazu chovatelů prasat Josef Luka.
Plně souhlasíme! Nejen tím podpoříte české zemědělce, ale naše maso je opravdu v pořádku!