Publikováno: 10.08.2017 Autor: FÉR potravina
Během přípravy čerstvého krájeného ovoce a zeleniny mohou enzymatické procesy vést ke snížení jakosti těchto produktů, jako je zhnědnutí a zhoršení struktury.
Žádost o povolení použití uhličitanu draselného (E 501) u loupaného, krájeného a na kousky nařezaného ovoce a zeleniny byla předložena dne 15. října 2015.
Dne 14. července 2017 Komise EU povolila použití potravinářské přídatné látky E 501 jako stabilizátoru a regulátoru kyselosti v kategorii potravin 04.1.2 „Loupané, krájené a na kousky nařezané ovoce a zelenina nařízením Komise 2017/1270.
Během přípravy čerstvého krájeného ovoce a zeleniny mohou enzymatické procesy vést ke snížení jakosti těchto produktů, jako je zhnědnutí a zhoršení struktury, a k plýtvání potravinami. Aby se zabránilo hnědnutí, lze použít kyselinu askorbovou (E 300). Kyselina askorbová však má tendenci rozkládat buněčnou tkáň, což po několika dnech vede ke změknutí a ztrátě zabarvení ovoce a zeleniny. Používání uhličitanu draselného (E 501) umožňuje účinnější ochranu proti hnědnutí, jelikož uhličitan draselný funguje jako stabilizátor a regulátor kyselosti a minimalizuje poškození tkání způsobené kyselinou askorbovou.
Uhličitany co do bezpečnosti jsou zařazené do skupiny s přijatelným denním příjmem (ADI – Acceptable Daily Intake) s označením „není stanovena", což znamená, že nepředstavují nebezpečí pro zdraví, jsou-li používány v množství nezbytném pro dosažení požadovaného technologického účinku a není tedy nutná regulace jejich použití.
zdroj: Potraviny info a věstník a EUR-Lex