Publikováno: 15.11.2013 Autor: ZdraváPotravina.cz
EFSA se zajímá o množství používaných fosfátů v potravinách, aby mohla posoudit jejich vliv na lidské zdraví
Evropská komise v dubnu 2013 požádala organizaci EFSA aby přehodnotila bezpečnost použití fosfátů jako potravinového aditiva, potom co se objevily zprávy o jejich možném vlivu na lidské zdraví.
EFSA: "Z předložených dat není jasné, jestli zvýšené nebezpečí kardiovaskulárních onemocnění zmíněné v těchto studiích souvisí se změnami v příjmu fosforu obecně nebo ve formě potravinových aditiv...."
Jedná se o potravinová aditiva - kyselinu fosforovou a fosfáty ( E338, E339, E340, E341 ) a polyfosfáty ( E450, E451, E452 ) a jejich přehodnocení by měla EFSA dokončit do konce roku 2018.
Příjem aditiv obsahujících fosfáty se předpokládá, ž se za posledních 20 let zdvojnásobil z méně než 500mg za den na 1000mg denně.
Zdroj: foodnavigator.com