Publikováno: 11.12.2019 Autor: FÉR potravina
Evropský úřad pro bezpečnost potravin vyzývá vlády, výrobce potravin, univerzity, výzkumné organizace atd., aby poskytli analytická data, která se týkají tepelně ošetřených chia semínek a možností vzniku procesních kontaminantů.
První povolení k uvádění na trh chia semínek (Salvia hispanica L.) jako nové složky potravin bylo v pečivu bylo v roce 2009. V následujících letech bylo použití chia semínek rozšířeno na další kategorie potravin: snídaňové cereálie, směsi ovoce, ořechů a semínek, ovocné šťávy a míchané ovocné/zeleninové nápoje, samotná chia semínka, ovocné pomazánky, jogurty, sterilované cereální, pseudocereální a luštěninové pokrmy určené k přímé spotřebě.
Při aktualizaci stanoviska EFSA zaznamenal studii, která se týkala částečné náhrady pšeničné mouky jako složky těsta, moukou z chia semínek (v množství 10 %, 15 % či 20 %). Při pečení sušenek z těsta obsahujícího moukou z chia semínek při teplotě 190 oC byla zaznamenána zvýšená tvorba akrylamidu. Pečení běžně probíhá při teplotách přesahujících 120 oC, při které se akrylamid začíná tvořit.
Aby mohl dokončit hodnocení bezpečnosti chia semínek, dostal EFSA nový mandát od Evropské komise ke zpracování vědeckého stanoviska k bezpečnosti chia semínek v potravinách, které procházejí tepelným opracováním, které může vést k tvorbě procesních kontaminantů (akrylamidu či některých dalších).
Na základě výše uvedeného EFSA vyzývá všechny zainteresované (vlády, výrobce potravin, univerzity, výzkumné organizace atd.), aby poskytli analytická data (publikovaná, nepublikovaná, nově získaná), která se týkají tepelně ošetřených chia semínek ve vztahu k:
V ideálním případě by data měla obsahovat také informaci o:
Termín pro poskytnutí dat je 25. února 2020.
Data se zasílají elektronicky na email nda_callfordata@efsa.europa.eu .
Další informace je možné nalézt na internetových stránkách EFSA.
Zdroj: EFSA