Publikováno: 14.04.2021 Autor: FÉR potravina
Průzkum Food PRO: Jak si stojí snídaňové cereálie v českých miskách? Které snídaňové cereálie jsou u nás nejoblíbenější?
Dotazníkové šetření (mezinárodní průzkum Food PRO) proběhlo v říjnu 2020 a zúčastnilo se jej celkově 1851 respondentů z řad předplatitelů a fanoušků d-Testu.
Z odpovědí v dotazníku v rámci mezinárodního projektu Food PRO vyplývá, že nejpopulárnější cereální snídaní se zdá být müsli a ovesná kaše. Zhruba třetina domácností občas volí i čokoládové extrudované cereálie.
Téměř všichni respondenti či někdo z jejich rodiny alespoň občas konzumují snídaňové cereálie. Mezi nejpopulárnější se řadí müsli s ovocem (54 %) nebo čokoládou (43 %). Zhruba polovina respondentů (53 %) si dopřeje také ovesnou kaši.
Po čokoládových či kakaových snídaňových cereáliích sahá 36 % respondentů v domácnostech. Z těchto cereálií tvoří nejvyšší podíl jednobarevné druhy bez náplně či polevy, jedná se hlavně o kuličky. Většina respondentů ale nepovažuje tvar za důležitý. V téměř dvou třetinách domácností jsou konzumenty čokoládových či kakaových cereálií také děti.
Zaměřeno na čokoládové/kakaové cereálie
Až pro 40 % odpovídajících hraje při koupi čokoládových či kakaových cereálií roli jejich značka. Mezi nejoblíbenější značky patří Emco (64 %), Nestlé (53 %) a Bonavita (43 %). Nejčastěji pro ně chodí do Lidlu (49 %), následují řetězce Albert (34 %), Kaufland (33 %) a Billa (27 %). Skoro 16 % z odpovídajících chodí pro čokoládové cereálie do prodejny se zdravou výživou.
Při rozhodování drtivé většiny respondentů hraje významnou roli také reklama na výrobek. A jak je to se čtením etiket? 13 % uvedlo, že je nečte vůbec, 43 % je čte pokaždé a 44 % alespoň občas. Více než polovina (60 %) uvedla, že sleduje i uvedený obsah cukru u daných cereálií. Mezi další sledované parametry patří obsah kakaa, typ použité mouky či obsah vlákniny.
Obvykle doporučovaná porce na obalech cereálií je 30 gramů, což činí zhruba 5-6 polévkových lžic. Pro 41 % je taková porce příliš malá, pro 11 % naopak moc velká. 34 % dotazovaných nevědělo, zda porci při konzumaci nepřekračuje. Pouze 14 % uvedlo že doporučenou dávku dodržuje a také, že jim postačuje.
Zdroj: dTest
Zajímavý je i druhý výzkum ohledně snídaňových cereálií a to - jak velkou porci si dáváme a jakou doporučuje výrobce. Výsledky nebyly příliš překvapivé: pouze 14 % respondentů se doporučením řídí a jen 11 % procent konzumuje ještě menší porce. Naopak 41 % připadá taková porce příliš malá a snídaňových cereálií běžně spořádají na posezení více. Tato skutečnost je ve světle problému obezity a nadměrného příjmu volných cukrů celkem problematická.
Více zde: dTest - FoodPRO