Publikováno: 20.03.2021 Autor: Daniel Kalmus
Mléko z kvasinek – zažijí mléčné výrobky revoluci?
Mléčné výrobky, které mají stejnou chuť i vzhled tak jak je známe, má to ale jeden háček – nepocházejí z kravského mléka, nýbrž z kvasinek.
Výzkum a vývoj kvasinkového mléka vede Tamir Tuller z Tel Aviv University, který spolupracuje s podnikatelem v potravinářských technologiích Eyalem Ifferganem. Společně založili startup s názvem Imagindairy, který má za úkol doposud nevídanou věc – výrobu kravského mléka kvasinkami
Součástí jejich startup teamu jsou i potravinářští inženýři a experti ze Strauss Group, což je jeden z největších výrobců potravin v Izraeli. V současnosti usilují o získání mléčných proteinů z kvasinek, které pak následně používají k výrobě sýrů.
Nejedná se, jak by se mohlo zdát o žádnou náhražku mléka, jako je například mléko sójové. Cílem Imagindairy je vytvářet produkty, které budou totožné s běžnými mléčnými výrobky z kravského mléka. Jak to dělají? Vkládají kraví geny zodpovědné za tvorbu mléka do genomu kvasinek.
Více informací naleznete zde: https://phys.org/news/2021-01-yeast-cow.html
Zdroj: Gate2Biotech