Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Grilujeme i po prázdninách

Publikováno: 30.08.2020     Autor: FÉR potravina

Sezóna grilování rozhodně s koncem prázdnin nekončí. V Radioporadně jsme si povídali o tom, jak a co grilovat.


Když byla sezóna grilování v plném proudu, tak jsme si odskočili z dovolené do Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové. Povídali jsme si nejen o výběru surovin, ale i grilu. Grilování je totiž jednou z nejzdravějších příprav jídla, ale jen za předpokladu, že se dodrží určitá pravidla.

Zde úplně základní pravidla:

  • Odstraňujeme před pečením přebytečný tuk a po grilování zuhelnatělé části z jakékoli použité suroviny
  • Nenecháváme tuk odkapávat na uhlíky nebo do ohně
  • U klasického grilu uhlíky musí žhnout, ne z nich šlehat plameny
  • Zajistit dostatečnou teplotu (alespoň 72°C na 10 min.) v jádru masa/ryby
  • Chceme-li mít jistotu pořádného propečení, lze předpřipravit v troubě a na grilu už jen dotvoříme kůrku
  • Maso/ryby marinujeme - je křehčí, stačí kratší doba přípravy a bylinky v marinádách obsažené mohou snižovat množství vytvářených nežádoucích látek
  • Maso /ryby/uzeniny pravidelně otáčíme
  • Používáme kvalitní oleje vhodné pro vysoké teploty a marinády
  • Pořádně si omýváme ruce i náčiní, které používáme a dbáme na to, aby nám syrové maso nebo odkapávající krev nekontaminovala zeleninu nebo už hotové pokrmy

Proč by se tato pravidla měla dodržovat, si přečtěte v článku, který jsme pro posluchače ČRoHK připravili. Záznam rozhovoru je pak k dispozici zde.

Nejnovější články

Vánočky s dTestem

Vánočky určitě patří na vánoční stůl. Ne každý ji umí nebo má čas si ji upéct.…

Šťastné a veselé VÁNOCE!

Vám všem, kteří nás podporujete používáním aplikace FÉR potravina, přispíváte…

Jak si vybrat rybu

Pořád u vás ještě vítězí ryba, bramborový salát a rybí polévka? Poradíme jak…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?