Grilujeme i po prázdninách
Publikováno: 30.08.2020
Autor:
FÉR potravina
Sezóna grilování rozhodně s koncem prázdnin nekončí. V Radioporadně jsme si povídali o tom, jak a co grilovat.
Když byla sezóna grilování v plném proudu, tak jsme si odskočili z dovolené do Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové. Povídali jsme si nejen o výběru surovin, ale i grilu. Grilování je totiž jednou z nejzdravějších příprav jídla, ale jen za předpokladu, že se dodrží určitá pravidla.
Zde úplně základní pravidla:
- Odstraňujeme před pečením přebytečný tuk a po grilování zuhelnatělé části z jakékoli použité suroviny
- Nenecháváme tuk odkapávat na uhlíky nebo do ohně
- U klasického grilu uhlíky musí žhnout, ne z nich šlehat plameny
- Zajistit dostatečnou teplotu (alespoň 72°C na 10 min.) v jádru masa/ryby
- Chceme-li mít jistotu pořádného propečení, lze předpřipravit v troubě a na grilu už jen dotvoříme kůrku
- Maso/ryby marinujeme - je křehčí, stačí kratší doba přípravy a bylinky v marinádách obsažené mohou snižovat množství vytvářených nežádoucích látek
- Maso /ryby/uzeniny pravidelně otáčíme
- Používáme kvalitní oleje vhodné pro vysoké teploty a marinády
- Pořádně si omýváme ruce i náčiní, které používáme a dbáme na to, aby nám syrové maso nebo odkapávající krev nekontaminovala zeleninu nebo už hotové pokrmy
Proč by se tato pravidla měla dodržovat, si přečtěte v článku, který jsme pro posluchače ČRoHK připravili. Záznam rozhovoru je pak k dispozici zde.