Publikováno: 04.02.2014 Autor: Neznámý
Vydáno: 4.2.2014 Tisk článku
Autor: SZPI
Tisková zpráva SZPI ze dne 4. 2. 2014.
Nadlimitní hodnoty opiového alkaloidu morfinu v potravinářském máku zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při analýze vzorků odebraných u výrobců i v maloobchodní síti v ČR. V rámci kontrolní akce zaměřené na kontrolu bezpečnosti a jakosti máku SZPI podrobila laboratornímu rozboru celkem 24 šarží předmětné komodity, z nichž 23 pochází z tuzemska, 1 šarže je původem z Maďarska.
U dvou šarží laboratorní analýza SZPI prokázala vyšší množství morfinu, než které lze považovat za bezpečné. Na základě hodnocení rizika stanovilo Ministerstvo zdravotnictví limit, v jehož rámci není možné považovat za bezpečný potravinářský mák s koncentrací morfinu přesahující hodnotu 43 miligramů na kilogram (mg/kg). U vzorku od společnosti ENCINGER, s. r. o. z Bratislavy, odebraného v provozovně společnosti AHOLD Czech Republic, a. s., inspekce prokázala koncentraci morfinu v množství 78,8 mg/kg, vzorek společnosti ESSA, s. r. o. z Českých Budějovic, odebraný v provozovně společnosti JEDNOTA, spotřební družstvo Plasy, obsahoval 88,1 mg/kg látky. SZPI nařídila prodejcům neprodleně stáhnout závadné šarže potraviny z tržní sítě. Dále inspekce zakázala uvádět do oběhu tři šarže máku s jakostními závadami, podrobnosti viz přiložená tabulka s přehledem kontrolovaných vzorků. S povinnými osobami SZPI zahájí správní řízení o uložení sankce.
Důvodem kontrolní akce byly indicie z trhu, že někteří výrobci mohou mísit potravinářský mák s levnějším technickým, který je primárně určen pro farmaceutickou výrobu.
Zdroj: SZPI