Publikováno: 01.08.2022 Autor: Slunew
Komise EU povolila uvedení jader jedlé odrůdy Jatropha curcas L. na trh jako nové potraviny.
Již dne 29. srpna 2016 podala společnost „JatroSolutions GmbH“ (dále jen „žadatel“) u příslušného orgánu Německa žádost o uvedení jader jedlé odrůdy Jatropha curcas L. (Dávivec černý) na trh Unie jako nové složky potravin ve smyslu čl. 1 odst. 2 písm. c) nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97. Žadatel požádal, aby byla hydrotermálně ošetřená celá a rozlámaná jádra jedlé odrůdy Jatropha curcas L. používána jako taková (nebo jako kandovaná či konzervovaná cukrem) nebo ve formě zpracovaných ořechů jako snack a jako složka v cereálních tyčinkách, ve snídaňových cereáliích a v sušeném ovoci.
Ke dni 21. června 2022 bylo zveřejněno prováděcí nařízení Komise (EU) 2022/965, kterým se povoluje uvedení jader jedlé odrůdy Jatropha curcas L. na trh jako nové potraviny a kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470.
Novými potravinami (dříve nazývanými potraviny nového typu) nebo novými složkami potravin nového typu (dále jen „NP“) se rozumí potraviny, u nichž nebyla doložena historie spotřeby před 15. 5. 1997 na území Evropy. Nové potraviny mohou být nově vyvinuté, vyrobené novou technologií nebo novým technologickým procesem, ale také potraviny, které jsou tradičně konzumovány mimo státy EU.
Nové potraviny nesmí:
Jádra Jatropha curcas L. (jedlé odrůdy) se získávají ze semen zralých plodů jedlé odrůdy rostliny Jatropha curcas L. Nikoli jádra, ale semena, která obsahují až 40 % vysoce kvalitního oleje byla v minulosti používána především v lidovém léčitelství pro své projímavé účinky.
Vědecké stanovisko - Bezpečnost hydrotermálně ošetřených jader jedlé odrůdy Jatropha curcas L. („Chuta“) jako nové potraviny podle nařízení (EU) 2015/2283) naleznete zde: „Safety of hydrothermally treated kernels from edible Jatropha curcas L. (‘Chuta‘) as a novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283“
Zdroj: Úřední věstník Evropské unie