Publikováno: 11.06.2020 Autor: FÉR potravina
Pivo je v Česku jeden z nejoblíbenějších nápojů, víte ale jako ho správně skladovat a jak se na jeho kvalitě podepisuje třeba jeho obal – tedy to, zda je v plechovce, ve skle či v sudu?
Tým potravinářských odborníků z Univerzity Tomáše Bati (Fakulta technologická) se rozhodl udělat výzkum, který nám zodpoví otázky, jako který obal je pro dlouhodobé skladování piva nejvhodnější či jak může dlouhodobé skladování piva ovlivnit jeho kvalitu?
K průzkumu byl použitý třikrát chmelený ležák české značky piva. Testovaly se 4 základní materiály obalu – skleněná lahev (hnědé sklo), kliníková plechovka, PET lahev a padesátilitrový keg sud. Všechny vzorky byly uskladněny v místnosti bez světla a se stálou teplotou.
Největší rozdíl byl v obsahu oxidu uhličitého, protože ne každý obal slouží jako 100% bariéra mezi produktem a prostředím. Jako nejméně stabilní se ukázala PET lahev, do které se dostaly molekuly kyslíku, ty způsobily chuťové vady piva.
Výraznější změny byly zjištěny také u piva skladovaného v hnědém skle, a to proto, že korunkový uzávěr netěsní na 100 %.
Jako nejlepší obal se tedy jeví hliníková plechovka a keg sud.
Zdroj: https://zpravy.utb.cz/2020/05/12/jak-nejlepe-skladovat-pivo-poradi-vyzkumnici-z-utb/